Aromaterapija in pomembnost eteričnih olj

To je ena od oblik zdravilstva, ki uporablja eterična olja in druge aromatične sestavine rastlin za zdravljenje in preprečevanje bolezni. Aromaterapijo delimo na štiri skupine: holistična, medicinska, popularna in ezoterična aromaterapija. Eterična olja, ki jih aromaterapija uporablja so se rabili že od desetega stoletja. Načini aplikacij aromaterapije so masaža, kopeli, obkladki, nega kože ter direktna in indirektna inhalacija. Aromaterapija se smatra za najboljši dopolnilni način zdravljenja, ter najslabša lažna zdravstvena prevara. Uporabljati jo je mogoče tudi na dojenčkih, vendar je treba previden in vedeti specifične uporabe pri dojenčkih. Na primer pri dojenčkih do treh mesecev je potrebno uporabiti 1 kapljico eteričnega olja medtem, ko za starejše od 3 mesecev lahko uporabim 2 kapljici eteričnega olja. Isto velja tudi za 1 kapljico v kopalno kad do 3 mesecev in 2 kapljici od 3 mesecev dalje.

Kapljice se lahko da neposredno v vodo ali pa se zmeša z mlekom in nato doda tekočino v vodno kopel. Ne smemo pustiti, da otrok porabi eterično olje, ne smemo uporabljati eteričnih olj v bližini odprtega ognja, saj vsebujejo veliko hlapnih spojin, povzročijo lahko izpuščaje ali pa motenje nekaterih zdravil ter niso vsa eterična olja varna za dojenčke.

Ko gledamo za ceno eteričnih olj, moramo gledati na količino letnega pridelka, kako zaželeno je olje, državo izvora ter od načina pridobivanja. Pozorni moramo biti na to, da ga ne mešamo z izrazom dišeče olje. Lahko zgleda enako in ima enak vonj, vendar pa ima različne zdravilne učinke in je po navadi zelo cenejši od eteričnega olja. Med eterična olja uvrščamo tudi nevarna olja kot so: zimzelen, kolmež, rožnat šetraj, hren, origano,… Večina medicinskih strokovnjakov meni, da je pomankanje zdravstvenih dokazov o učinkih aromaterapije.  Nekatere dišave pa imajo dokazano, da vplivajo na razpoloženje in relaksacijo. Olja, ki jih zaužijemo ali nanesemo na kožo, imajo lahko negativne efekte. Na primer lahko povzroča krvavitev pri istočasnem jemanju antikoagulanta Varfarin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja