Avtoplin uporablja več kot 10 milijonov avtomobilov

Avtoplin se je uveljavil kot najpomembnejša in najbolj razširjena alternativa klasičnim gorivom, uporablja ga že več kot 10 milijonov avtomobilov po vsem svetu. Pridobivajo ga iz zemeljskega plina ali pa pri predelavi surove nafte. Zaradi lažjega zaznavanja je za običajno uporabo odišavljen, v energetskem pogledu pa je učinkovitejši od večine drugih energentov, kot so zemeljski plin, kurilno olje, premog …

Raziskave kažejo, da je pri avtomobilih na avtoplinski pogon znižanje dušikovega oksida kar 34-odstotno, znižanje ogljikovega dioksida 15-odstotno, emisije ogljikovodikov pa so skoraj ničelne. Avtoplin pomeni tudi za 50-60 odstotkov manj ogljikovega monoksida v izpuhu, 30-40 odstotkov manj smoga in skoraj ničelne emisije žveplovega dioksida.

Začetek uporabe avtoplina sega v 60. leta prejšnjega stoletja, aktualna pa je bila predvsem med veliko naftno krizo, ko so smeli zaradi količinskih omejitev po cestah voziti le avtomobili s parnimi z neparnimi registrskimi označbami. Takrat je bila predelava vozil bolj stvar domačih “mojstrov”, njihovo delovanje pa je bilo le zasilno. Če vas zanimajo tudi ostali članki o avtoplinu, si preberite članek z naslovom Avtoplin je alternativno gorivo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja