Masaža

Eden izmed načinov sproščanja je tudi masaža. Vendar masaža ni zgolj sproščanje, je tudi zdravljenje. Tega so se še najbolj zavedali v različnih kulturah tisočletja nazaj, kjer je bila masaža metoda zdravljenja za komunikacijo s fizičnim in energijskim telesom. To znanje se je ohranilo tudi danes.

V mnogih kulturah je nekoč masaža predstavljala prvi stik z novorojenčkom. Ljudstva Nigerije, Severne Amerike, Indije, Malezije, Tajske, Jave, Filipinov, Kitajske, Indonezije, Nepala so uporabljala ljubeč in čvrst dotik z namenom, da preprečijo bolezen novorojenčka. Dojenček, ki ga je mama vsakodnevno masirala, je imel več možnosti preživetja. Ob izgubi varnega zavetja maternice, je bila masaža poleg dojenja najboljši način ohranjanja povezanosti med mamo in otrokom.

Masaže pa je bila deležna tudi noseča ženska, pred in med porodom, da je slednji potekal čim bolj sproščeno. Po porodu pa še približno tri mesece zaradi boljšega dojenja, preprečevanja vnetja prsi, umirjenosti porodnice, vračanja maternice v položaj pred nosečnostjo in vzpostavljanja dobrega hormonskega ravnotežja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja