Naravna dezinfekcijska sredstva

Ker je splošno znano, da vsa kemična, med drugim tudi dezinfekcijska sredstva, močno obremenjujejo in onesnažujejo naše okolje, je dobro poznati nekaj alternativ za čiščenje. Ta naravna dezinfekcijska sredstva so mnogokrat dosti bolj učinkovita kot kupljena, če jih le znamo pravilno uporabiti. Prav tako so v nekaterih primerih cenovno precej bolj ugodna.

Surovina, ki ne bi smela manjkati v nobenem gospodinjstvu, je soda bikarbona. Lahko se uporablja za pranje belega perila, za odstranjevanje vseh vrst madežev, za pomivanje loncev, kuhinjskega odpadnega koša, čiščenje nakita, plastike in porcelana, … Z njo odstranjujemo neprijetne vonje, ki nastanejo v obutvi, v hladilniku, preprogah ali tapeciranem pohištvu, prav tako nevtralizira vonj po plesni. S sodo se da čistiti in polirati vse mogoče vrste površin (razen aluminijastih se ne sme), z njo lahko belimo zobe ali se znebimo slabega zadaha. Pomaga pri lajšanju posledic pika žuželk ali sončnih opeklin. Če nam zmanjka šampona, lahko sodo uporabimo namesto njega, v kombinaciji s kisom.

Med dezinfekcijska sredstva spada tudi kis, saj vsebuje ocetno kisbrezkontaktni-dezinfekcijski-dozatorjilino. Pogosto se ga uporablja kot nadomestek mehčalca, za odstranjevanje različnih sledi maščob, umazanije in vonjev. V marsikaterih primerih deluje še bolje v kombinaciji s sodo bikarbono. Ne sme pa se ga uporabljati za kamen ali marmor. Z njim lahko očistimo hladilnik, stekla, odstranimo rjo, vodni kamen, odženemo mravlje ali mačke, uničimo plevel, zloščimo krom, omilimo posledice pikov in še kaj.

Sol deluje kot belilo, če jo kombiniramo s kisom in moko, pa dobimo zelo učinkovito čistilo.

Limonin sok je vsestransko uporaben in prav tako spada med naravna dezinfekcijska sredstva. V kombinaciji z drugimi učinkovinami, kot so voda, kis, sol, soda bikarbona ali olivno olje, ga lahko uporabimo za odstranjevanje madežev, čiščenje oken, tal in drugih površin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja