Ogrevanje vode in prostorov s toplotno črpalko zrak/voda

Sodoben način ogrevanja, ki je tehnološko razvit in stroškovno zelo ekonomičen, je gotovo ogrevanje s toplotno črpalko. Poznamo kar 3 vrste oziroma načine iz kje črpamo toploto in sicer so ti načini naslednji: voda/voda, zemlja/voda in zrak/voda. Od vseh naštetih je najenostavnejši način za vgraditev ravno toplotna črpalka zrak voda, saj ni potrebnega nobenega večjega gradbenega posega kot pri drugih dveh. Kakšen način ogrevanja izberete pa je odvisno od tega kakšen vir je za vas ugodnejši. Poleg teh toplotnih črpalk poznamo tudi toplotno črpalko za sanitarno vodo, ki je lahko kombinirana ali pa tudi ne z drugo osnovno toplotno črpalko, ki jo imamo za ogrevanje prostorov.

Toplotna črpalka zrak/voda je pri svojem delovanju precej tiha in ne moti njene okolice. Zaradi brezplačnega zraka je takšen način precej poceni. V primerjavi s kurilnim oljem je ogrevanje s toplotno črpalko cenejše za kar 70 %. Drugače pa je toplotna črpalka sposobna tudi hladiti prostor. Poleg izkoriščanja zunanjih temperatur zraka, lahko izkoriščamo tudi temperaturo notranjih prostorov. Najprimernejše mesto  za izkoriščanje temperature notranjih prostorov sta lahko klet in pa podstrešje. V kletnih prostorih je primerno zato, ker naj bi bila temperatura skozi leto ves čas konstantna. Na podstrešju pa temperatura naj ne bi padla pod ničlo. V primeru, da so izkoriščene temperature nizke, se lahko še vedno dogreva z električno energijo.

Poleg ogrevanja prostorov lahko ogrevamo tudi sanitarno vodo. To se lahko ogreva z že obstoječo toplotno črpalko ali pa se postavi še dodatno, manjšo toplotno črpalko, ki je namenjena izrecno za ogrevanje sanitarne vode. Navadna toplotna črpalka je zmožna ogrevati sanitarno vodo tudi do 1400 litrov vode na dan. V kolikor pa so naše potrebe večje ali pa imamo kakšen drug razlog, pa lahko dokupimo še to toplotno črpalko za sanitarno vodo. Čeprav vsi poznamo bojlerje in druge električne načine ogrevanja sanitarne vode, pa je za razliko od njih toplotna črpalka bolj ekonomična. Namreč porabi do trikrat manj elektrike pa tudi manj ima toplotnih izgub, saj se voda segreva le do 55°C. Povprečen mesečni strošek za ogrevanje sanitarne vode naj bi bil le med 6 in 10 €. Prednost pa je tudi v tem, da je možno to toplotno črpalko kombinirati skupaj z že obstoječim načinom ogrevanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja