Izbira pisarniškega stola

Je že tako, da velikokrat pisarniško pohištvo Matson kupujemo kar z očmi. Taki pač smo. Če  se nam pisarniški stol dopade na prvi pogled, nas  kar zanese.  Potem pa doma po nekaj dnevih ugotovite, da vam nekaj ne odgovarja.  Je pa lahko napaka na dolgi rok  zelo  nevarna za okvaro vaše hrbtenice. Veste zakaj?

Pisarniški stol mora ponuditi kar nekaj lastnosti, da omogoča čimbolj naravno držo telesa pri sedenju ob pisalni mizi. Ko se vsedete vanj, morate začutiti dobro oporo v predelu  križa. Dobesedno vas mora prisiliti, da rame in komolce  zapotegnete malo nazaj. Če rame ne morete pomakniti nazaj, pomeni, da vas naslonjalo drži v ukrivljenem položaju (dolgoročno neudobno in nevarno za hrbtenico). Vendar to še ni vse.

Sedalo mora biti ravno prav dolgo, da vam stegna počivajo na njem. Če je prekratko, vam bo motilo prekrvavitev nog. Če je predolgo, vas bo tiščalo pod koleni ter vas ne bo spustilo čisto do naslonjala.

Višinska nastavitev sedala in naslonjala za roke mora nuditi udobno namestitev na pisarniškem stolu. Če sedalo za vašo velikost ne gre dovolj navzdol, vas bo rezalo v  noge (podobno kot pri predolgem sedalu). Če se ne da regulirati naslonjal, je včasih bolje brez njih. Sploh pa previsoko nastavljena naslonjala za roke stalno butajo v rob mize, kar je moteče in vam  onemogoča zadovoljivo približati se k pisalni mizi. In šele potem pride na vrsto  izbira materialov za pisarniško pohištvo. Zakaj?

Ker bodo materiali seveda prispevali k vašem udobju in trpežnosti pisarniškega stola, nimajo pa večje vloge pri vašem zdravju. Sem spada izbira podnožja (po možnosti aluminijasto) z dobrimi gumijastimi kolesi, da ne delate ris v vaš pod (plastična vam uničijo parket za šalo).

Pri še tako moderniziranem pisarniškem poslovanju  še vedno ne uidemo potrebi po shranjevanju papirnate dokumentacije. Potrebujemo vsaj nekaj klasičnega pisarniškega pohištva, kot so pisarniške omare.