Petnajst let projektive na Sintalu

Letos praznujemo petnajsto obletnico ustanovitve sektorja projektiva v podjetju Sintal. V tem času smo izdelali zavidljivih skoraj tri tisoč projektov varnostnih sistemov, na kar smo zelo ponosni.

Začetki projektivnega biroja segajo v december 1996. Kot vsak začetek je bil tudi ta težak, saj se je bilo potrebno zaradi razmaha računalništva v devetdesetih letih prejšnjega stoletja že ob ustanovitvi prilagoditi in izdelovati projekte tehničnega varovanja v elektronski obliki, risbe pa v računalniškem programu AutoCAD. To je zahtevalo poleg začetniških težav kar nekaj dodatnega napora, ki pa smo ga projektanti premagali z izobraževanjem, čemur posvečamo veliko pozornosti še danes. Število zaposlenih se je sčasoma povečevalo in je sledilo zahtevam po projektiranju na trgu.

Še ko smo bili na Zaloški cesti v Ljubljani, smo se že enkrat selili v večje prostore na drugem koncu ulice, skupaj z razvojem in sektorjem tehnike. Razlog je bil kadrovska širitev.

Konec leta 2003 smo se še drugič preselili, tokrat pod eno streho skupaj z ostalimi sektorji podjetja Sintal, v nove poslovne prostore na Litostrojski cesti v Ljubljani, kjer so pogoji za delo odlični. Prostor projektive v 1. nadstropju upravne stavbe je velik in svetel, delovna mesta projektantov pa so prirejena projektiranju in imajo pregrade, ki omogočajo, da se projektanti med sabo ne motijo. Tudi osnovna sredstva v projektivi so vrhunska. Izpostavil bi vrhunski barvni tiskalnik za projekte, ki omogočajo tiskanje načrtov največjih formatov v hiši. To je tudi predpogoj, da zaupni podatki, ki so pri zasebnem varovanju še posebej pomembni, ne odtekajo ven iz hiše.

V petnajstih  letih je bilo izdelanih okoli 2700 projektov (map) v formalizirani obliki, kar pomeni povprečno 180 na leto, 16 na mesec in 4 na projektanta na mesec (povprečno 4 zaposleni projektanti, kolikor jih je v projektivi tudi danes), kar je izredna številka za področje varovanja. Poleg formalnih projektov je bilo izdelanih tudi veliko neformalnih projektov (t.i. vrisi), ki niso zajeti v številki projektov in služijo pravzaprav istemu namenu – izvedbi del na objektu.

Igor Rot, dipl.inž.el.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja