Zakaj izbrati pasivno hišo

Dandanes se lahko pohvalimo s številnimi gradnjami, v ospredje pa prihajajo predvsem tiste, ki so energijsko učinkovite. Pri tem mislimo tudi na pasivno hišo. Pasivna hiša namreč prav tako velja za učinkovito hišo, ki ne potrebuje dodatnega ogrevanja. Pri njenem načrtovanju in gradnji moramo seveda upoštevati predpisane konstrukcijske sestave, elemente, naprave in tudi kriterije, ki jih je kar nekaj in jih bomo tudi v nadaljevanju bolj podrobno analizirali.

Pasivna hiša in njena orientacija

Montažna hišaTovrstna hiša temelji na maksimalnem pasivnem izkoristku sončne energije. Ravno zato je najbolj primerno, če jo postavimo na južno orientirano zemljišče. Prav tako moramo biti pozorni na zadosten odmik od drugih objektov in tudi od posameznih dreves.

Za pasivno hišo je v nadaljevanju značilna enostavna in tudi kompaktna oblika stavbe. Stranske prostore moramo zato postaviti na severno stran, velike steklene površine, ki so namenjene predvsem bivanju in tudi spanju, pa moramo postaviti na južno stran. Pasivna hiša mora biti prav tako optimalno izolirana. Pri izbiri stavbnega pohištva pa moramo biti pazljivi na nizko toplotno prehodnost oken ter vrat. Pomembna je tudi zaščita pred poletnim pregrevanjem.

Kaj pa prezračevanje?

Strokovnjaki razlagajo, da je obvezen element pasivne hiše vgrajen sistem kontroliranega prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka. Ta deluje tako, da topel odpadni zrak odda toploto hladnemu svežemu zraku. To pa dodatno zmanjša toplotne izgube zaradi prezračevanja. Sistem prav tako vsebuje filtriranje zraka. To pa zagotavlja zdravo bivalno okolje.

Pasivna hiša je zaradi svojih izjemnih lastnosti postala izjemno priljubljena oblika gradnje. Raziskave namreč kažejo, da se zanjo zanima in tudi odloča vedno več ljudi. Ljudje so namreč vedno bolj ozaveščeni, kaj je dobro oziroma najboljše za njih ter za njihove najbližje. To jim omogočajo mediji in tudi ljudje, ki imajo s tem izkušnje. Če imamo dom, ki nam ponuja varno in zdravo zavetje, potem smo vsekakor dosegli bistvo življenja.  Več pa na povezavi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja