Ali potrebujete torične leče?

Ljudje, ki imajo astigmatizem, morajo za boljši in bolj oster vid izbrati torične leče.

Da najprej razjasnimo, kaj sploh astigmatizem je. To je anatomska drugačnost leče, ki ni normalno ukrivljena. Kadar svetloba potuje skozi tako lečo, je naš vid lahko zamegljen ali raztegnjen. Včasih se takim ljudem zdi, kot da imajo dvojni vid.

Takšno motnjo ima vsaj 75% ljudi, vendar pri marsikomu ni odkrita. Namreč manjši kot je cilinder, težje ga je določiti. Načeloma taki ljudje normalno vidijo, vendar ne tako ostro, kot bi lahko. Situacijo pa večkrat poslabšujemo sami, ko kupimo poceni očala v najbližji trgovini, te pa nikakor niso primerne za uravnavanje ostrine vida.

Če imate sami astigmatizem in morda potrebujete torične leče, lahko to ugotovite na povsem preprost način. V temi poglejte rdeče luči na zadnjem delu avtomobila in v primeru astigmatizma bodo žarki luči razpršeni v smeri cilindra. Ko pa boste pogledali skozi očala, bodo žarki izginili.

Posebno oblikovana očala ali pa torične leče popravijo svetlobo, ki potuje skozi nepravilno oblikovano roženico. Narejene so tako, da jo razporedijo enakomerno, tako da potem vidimo ostro, ne pa žarkov. Taka dioptrija je merjena v cilindrih, glede na os pa se ravna optik pri izdelavi smeri cilindra v očalih.

Pri toričnih lečah moramo torej biti pozorni na enake kriterije, sploh če jih kupujemo na lastno pest, brez predhodnega posveta z optikom. Če primerjamo z navadnimi lečami, v ceni ni bistvenih razlik.

Kadar jih vstavljamo, moramo biti pozorni, da to storimo pravilno glede na oznako s črticami, drugače se pojavi popačenje. Če nismo navajeni ali jih uporabljamo prvič, se lahko zgodi, da za kratek čas izgubimo občutek za globino, vendar se oči na to hitro prilagodijo.

V Sloveniji imamo na spletu ogromno izbiro leč, ki jih enostavno in hitro naročimo kar preko spleta. Dobro pa je, da najprej ugotovimo, kakšen vid sploh imamo in katere leče nam najbolj ustrezajo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja