Ali zastavljalnica obratuje tudi kot neke vrste posojilnica?

V temle krajšem članku si bomo pogledali točno, kaj pravzaprav je zastavljalnica, kakšne vrste poznamo in tudi kako le-te tudi delujejo. Namreč, vsaka zastavljalnica ima nekaj skupnega, v veliko pogledih pa se tudi razlikujejo, saj je vsaka lahko in zastavljalnica in posojilnica, medtem ko vsaka pa ne nudi tudi odkupovanja samih artiklov, ki bi jih želeli zastaviti.

Katera pa je boljša od druge, ne moremo reči, saj je popolnoma odvisno od tega, kaj potrebujemo. Torej, če na kratko odgovorimo, ali je zastavljalnica tudi neke vrste posojilnica, bi lahko temu rekli preprosto, da. Če pa koga zanima še malo več podrobnosti kako deluje, pa bomo le-te razkrili v nadaljevanju.

Kako deluje zastavljalnica in posojilnica, ko k njej pripeljemo artikle, ki si jih želimo zastaviti?

Najprej je treba vedeti, da ni vsaka zastavljalnica popolnoma enaka. Nekatere nudijo odkup zlata, medtem ko druge odkup vozil. V tem primeru, se bomo osredotočili na tako, ki nudi odkup vozil, saj je to ena izmed najbolj uporabnih vrst. Torej, ko si želimo vozilo (pa naj bo to osebni avto, kombi, tovornjak ali pa letalo) zastaviti, je vsekakor dobro, da izberemo tako vrsto zastavljalnice, ki ponuja izključno le to. Razlog za to pa je, ker bo namreč taka zastavljalnica, ki se osredotoča le na vozila, zagotovo vedela, kaj vse potrebujemo, da svoje vozilo zastavimo. Vsaka zastavljalnica pa deluje zelo preprosto.

zastavljalnica in posojilnica

Mi pripeljemo (v našem primeru) svoj avtomobil, ki ga želimo zastaviti. Tega zastavljalnica oceni in nam ponudi od 30 – 60 % zneska vozila v gotovini. Odvisno je, v kakšnem stanju je ta avto in koliko je vreden, če bi ga želeli prodati. Na samo ceno pa vpliva tudi čas. Torej odvisno je, za koliko časa želimo to svoje vozilo zastaviti. Namreč, kot smo rekli, zastavljalnica deluje tudi kot posojilnica, ki pa ji moramo ob dogovorjenem roku povrniti denar. Če tega ne storimo, bo zastavljalnica vozilo primorana prodati. Z denarjem od prodaje pa pokrije svoje stroške, ki jih je imela, ko je shranjevala naše vozilo, razlika ki od prodaje in od poravnave stroškov ostane, pa nam nakaže na TRR.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja