Kaj pomeni plačilo kupnine pri dražbi?

Kupnina se plača v primeru uspešnosti na dražbi. Če je dražitelj namreč bil uspešen, jo mora poravnati v določenem času (navedba v odredbi prodaje). Možnosti je torej več: 30 ali 60 dni, kar večina odredb zahteva. V primeru, da se kupnina ne položi, je na sodišče lahko vpoklican drugi najboljši ponudnik, ali pa dražbo preprosto razveljavi. V tem primeru se navadno določi nova prodaja. Kupec mora plačati tudi 2 % davek na promet z nepremičninami, kupoprodajna pogodba pa se ne podpiše. Kako pa je z varščino? Je izjemno pomembna, saj ne le odraža kupčevega resnega zanimanja za predmet dražbe, ampak brez nje udeležba ni mogoča. Varščina je znesek, ki znaša 10 % cene, zapisane v odredbi o prodaji. Če gre denimo za stanovanjske objekte ali hiše, je znesek lahko približan 10 tisočim evrom. Pomembno je, da je vplačana, saj se le v primeru vplačila lahko udeležite dražbe, plačati pa jo morate najmanj tri dni pred začetkom draženja.

Sicer se dražbe lahko udeleži vsakdo, a je pomembno da pred tem resnično izpolnite vse dane pogoje. Lahko se celo zgodi, sicer izjemno redko, da je upnik oproščen varščine, če se prijavi kot kupec. Neuspešna dražba pa nato pomeni, da se mora varščina vrniti v roku 15 dni vsem ponudnikom, v primeru želje po hitrejšem vračilu pa lahko sodnika izjemoma to tudi zaprosite.

Seveda pa dražbe niso nujno uspešne že prvič. Če pride do druge dražbe, lahko to pomeni do polovico cenejši predmet prodaje, kar je le še bolj dostopno in privlačno za marsikaterega kupca. Ko se torej udeležujete dražbe, spremljajte njen potek in tudi po neuspešnem poskusu bodite pozorni, če bo morda prišlo do 2. dražbe. Naj pa vas vse te informacije ne odvrnejo od draženja – čeprav morate vedeti veliko podatkov, se vam na koncu to lahko tudi dobro obrestuje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja