Kaj zaužiti, da bo naša prebava kar čim bolj zdrava?

Ključnega pomena za človeško zdravje je pravilno in zadostno prehranjevanje, s čimer bomo že sami ogromno pripomogli k pravilni prebavi. Kaj pa je tisto, kar naj zaužijemo, da bomo svojo prebavo kar čim bolj uravnali? Komarček za zdravo prebavo je eno od preprostih gesel zelo poznanega slovenskega zeliščnega inštituta.

Komarček pa ni zgolj dober pomočnik pri uravnavanju človeške prebave, temveč služi mnogim različnim namenom. Surov komarček je namreč odlično sredstvo za čiščenje zob. Sicer pa se komarček uporablja tudi pri kuhanju različnih jedi. Najbolj znana jed, je popečen komarček s krompirjevo omako, odlična pa je tudi španska solata, katere glavna sestavina je komarček. To solato se pripravi tako, da vzamemo dva gomolja komarčka, katerima odstranimo zunanje trše liste, ki jih razrežemo in operemo.

Nato iz olivnega olja, pomarančnega soka, gorčice, popra, soli in balzamičnega kisa naredimo solatni preliv, s katerim prelijemo prej razrezano in oprane liste, zatem solato dobro premešamo in tako pripravljeno solato nato takoj postrežemo. Za pripravo te solate, katere glavna sestavina je komarček, potrebujemo štiri komarčke (400 g), 1 dcl belega vina, 150 g šalotke, olivno olje, 125 cl zelenjavne jušne osnove, sok ene limone, komarčkova semena ter sol in poper.

Za komarček je najbolj značilno, da izredno dobro deluje na prebavni trakt, zato se zelo priporoča, da ga dodamo k nasitnim in mastnim jedem. Kot prilogo pa se komarček lahko uporablja tudi pri različnih ribjih jedeh. Na kratko povedano, kot priloga je primeren za skoraj k vsaki jedi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja