Kako deluje toplotna črpalka voda voda?

Če želimo nekaj privarčevati pri ogrevanju v hiši, je potrebno tudi nekaj investirati in predvsem spremeniti način ogrevanja. Takšna investicija je zagotovo toplotna črpalka voda voda. Gre za veliko spremembo in lahko bi rekli kar zahtevno vpeljavo načina ogrevanja, vendar pa nam toplotna črpalka voda voda, skozi leta prinese tisto česar se vsak veseli: prihranek.

Toplotna črpalka voda voda deluje tako, da izkorišča energijo podtalnice. Podtalnica je energetski vir, ki je zelo zanesljiv, skozi celo leto se njena temeratura giblje med 8 in 12°C, kar pomeni visok izkoristek črpalke. Od vseh vrst toplotnih črpalk je tako najboljša izbira, če je seveda možno izkoristiti podtalnico. Za vpeljavo tolotna črpalka voda voda je potrebno najprej pridobiti dovoljenje na Ministrstvu za okolje in prostor, nato je potrebno opraviti kemično analizo vode. Šele na to sledi vrtanje vrtine s strani gradbenih strokovnjakov. Vrtine se vrtajo do 20 metrov globine, medtem ko je minimalna razdalja med vrtino črpanja in vrtino ponikalnice 15 metrov. Pri vsem tem je potrebno upoštevati tudi smer pretoka podtalnice.

Uporaba toplotna črpalka voda voda pa vode oziroma podtalnice ne onesnažuje, saj je ta od same naprave ločena. Seveda pa vsak objekt ni postavljen na takem mestu, da bi podtalnica bila na pravem mestu in v pravi globini, da bi jo lahko izkoristili in tako lahko vgradili toplotna črpalka voda voda.  Uporablja se jo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Toplotna črpalka voda voda se lahko uporablja tako za ogrevanje kot hlajenje. S takšnim načinom ogrevanja, privačujemo kar nekaj denarja in strošek njene vpeljave v hišo kot sistema za ogrevanje, se nam skozi leta povrne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja