Koencim Q10 je v hrani precej prisoten

V kolikor jemo čim bolj raznovrstno hrano, bomo v svoje telo vnesli vse kar naše telo potrebuje in tako bomo zelo redko rabili posegati po različnih prehranskih dopolnilih. Vendar pa žal v današnjem svetu to ni prav lahko izvedljivo, vsaj za večino ljudi ne. Zelo pomemben za človeško telo je tudi koencim Q10. Koencim Q10 v hrani najdemo v različnih vrstah hrane, za katero pa ni vseeno, kako jo pripravljamo, da so učinki takšni kot si jih želimo.

Koencim q10Koencim Q10 v hrani najdemo v srčni mišici prašiča, če jo cvremo, v ocvrti govedini in kokoši, v kuhani šunki, dimljenem lososu, mariniranih slanikih, rženem in pšeničnem kruhu, kuhanem rižu, brokoliju, cvetači, krompirju in korenju ter v surovih paradižnikih, korenju, kumarah, jabolkih in kokošjih jajcih ter tudi v jogurtu. Konkretno se koencim Q10 v 100 g živila nahaja v sardinah (6 mg), v sezamovem olju (3,2 mg), v perutnini (1,5 do 2 mg), v soji (1,9 mg) in špinači (1 mg).

Najbolj pa primanjkuje bolnikom s srčnimi motnjami, nerodegenerativnimi boleznimi, AIDS-om in rakavimi boleznimi, zato se zelo priporoča, da ti ljudje koencim Q10 uživajo tudi preko različnim prehranskim dopolnil, vsekakor pa se morajo pred uporabo posvetovati s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Saj koencim Q10 dobimo v različnih kombinacijah in količinah ter zato ni vseeno kaj in kdaj ter v kolikšni količini vzamemo, da si slučajno ne bomo bolj škodovali kot koristili. Dejstvo je, da je koencim Q10 izredno pomemben za normalno delovanje človeškega telesa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja