Maldivi na kratko

Maldivi kamor vas lahko pelje agencija Potuj nekam, ležijo v ekvatorialnem pasu, približno na sredini med afriško celino in Indonezijo. Sestavlja jih več kot tisoč otočkov, ki se razprostirajo na več kot 300 kvadratnih kilometrih, ki so svojo neodvisnost dobili šele leta 1965, čeprav zgodovinski ostanki kažejo, da so bili otoki naseljeni že pred 3000 leti. Kot eno od številih postajališč pri trgovanju med Evropo, Afriko in Azijo, so Maldivi postali stičišče različnih kultur (še posebej afriške in azijske), kar je še danes vidno v njihovi multikulturnosti. Ta se opazi tudi pri hrani, ki združuje arabske, indijske in azijske okuse. Zaradi bližine morja Maldivi v svojo kulinariko vključujejo predvsem morsko hrano, od rib prevladuje tuna. V povezavi s tem vam priporočamo ogled ribje tržnice v mestu Male, kjer prodajajo ribe iz okoliških atolov, lahko pa kupite tudi sveže sadje ali zelenjavo. O prebivalstvu na Maldivih lahko preberete na strani https://www.zicer.com/prebivalstvo-na-maldivih/.
Maldivi imajo tudi svoj uradni jezik: dhivehi, ki spada v indoevropsko skupino jezikov in izhaja iz sakskrta, v turizmu pa se večinoma uporablja angleščina. Dolgoleten vpliv britanske vladavine je viden tudi pri vožnji po levi strani.

Uradna religija je islam, in sicer že od leta 1153. Kot v večini islamskih držav ni jasne ločitve religije in države, še več, religija je zapisana v ustavi. V skladu z muslimansko tradicijo Maldivi praznujejo ramadan (30 dnevni post od zore do mraka) kot najpomembnejši državni praznik. Vredna ogleda je mošeja Velikega petka v mestu Male, ki je hkrati največja mošeja na Maldivih, celotni kompleks pa obsega tudi islamski center. Tudi ostali prazniki se skladajo z islamsko tradicijo in običaji. Tako na primer na otoke ni dovoljeno prinašati alkohola. Ta je na voljo le v turističnih resortih, ni pa ga možno kupiti v prosti prodaji ali v mestu Male. Maldivi imajo tudi svojo denarno enoto, rufijo, poleg tega pa je plačevanje možno tudi z dolarji, potovalnimi čeki ali kreditnimi karticami.