Normativi čiščenja so odvisni od marsičesa

Marsikatero podjetje pri nas se ukvarja tudi s čiščenjem vseh vrst prostorov. Pri svojem delu se morajo ozirati tudi na številna pravila ter zakone, od katerih se smejo nikakor odstopati. Pomembno vlogo pri tem igrajo tudi normativi čiščenja, ki so lahko odvisni od marsičesa.

Normativi čiščenje so najpogosteje odvisni od pogostosti in tudi od zahtevnosti čiščenja, opreme, vrste materialov tal in seveda tudi od želenega standarda čiščenja. Osemurni delovnik vključuje čas za pripravo strojev in naprav, čistil, malico in čiščenje strojne opreme, potem ko je delo že končano.

Normativi za dnevno čiščenje

Vsi normativi, ki jih bomo navedli v nadaljevanju, veljajo za osemurni delovni čas. Za poslovne prostore je normativ čiščenja 1200 kvadratnih metrov, za bolnišnične prostore od 500 do 1000 kvadratnih metrov, za šolske prostore od 800 do 1300 kvadratnih metrov ter za vrtce od 500 do 800 kvadratnih metrov.

Dnevno čiščenje vključuje izpraznitev košev ter pepelnikov in odnos smeti v zabojnike; brisanje okenskih polic ter prostih delovnih površin, miz; brisanje kljuk in prstnih odtisov na vratih; čiščenje in dezinfekcija sanitarij; brisanje prstnih odtisov z omar, pohištva, steklenih vitrin, vhodov ter podobno; nameščanje toaletnih brisač, WC papirja, mila; vlažno brisanje tal ali sesanje; pometanje glavnega vhoda.

Normativi čiščenja so tedenski ter mesečni

Poleg normativov za dnevno čiščenje obstajajo tudi normativi za tedensko in mesečno čiščenje. Tudi ta oblika normativa čiščenja je odvisna predvsem od zahtevnosti. Med tedensko čiščenje pa sodi temeljito čiščenje prostih delovnih površin ter miz; brisanje računalnikov, telefonskih aparatov, namiznih svetil; temeljito čiščenje vseh vrat ter odstranjevanje pajčevin.

Mesečno čiščenje vključuje temeljito čiščenje steklene keramike, WC zračnikov; čiščenje vseh radiatorjev; čiščenje stolov, foteljev; temeljito čiščenje omar in pohištva; čiščenje napisanih tabel in ograj; čiščenje košev za smeti; brisanje vertikalnih površin, ki so na dosegu roke. Ne smemo pa pozabiti na letno čiščenje, ki na primer zavzema čiščenje stropnih luči.

V kolikor vas zanima več informacij glede normativov čiščenja, si lahko preberete na povezavi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja