Notranja vrata v današnjem času

Skoraj ni hiše ali stanovanja ki ne bi bilo opremljeno z raznoraznim pohištvom od omar, miz, stolov do slik in vaz. Zanimivo je dejstvo da lahko k pohištvu prištejemo tudi notranja vrata. V preteklosti je so vrata predstavljala predvsem oviro oziroma element ki je ločil dva prostora med seboj, danes pa so zaradi različnih vrst in različnih materialov včasih prava arhitekturna poezija.

Glede na to da je osnovni namen vrat da zaprejo določen prostor, je zelo pomembno za kakšna vrata se odločimo. Še vedno se najpogosteje uporablja les, različnih lesenih vrat pa je skoraj toliko kot je vrst lesa. Poleg lesa, se lahko za notranja vrata uporablja tudi steklo. Velikokrat v kombinaciji z lesom, vedno bolj pa se uveljavlja steklo kot samostojen material za izdelavo vrat. Steklena vrata imajo lahko dvojen namen. Z njimi lahko razmejimo prostor, njihova sekundarna funkcija pa je velikokrat tudi, da omogočajo dodaten, lahko pa tudi edini vir svetlobe.

Vedno pogostejša pa je uporaba drsnih vrat, predvsem zaradi njihove funkcionalnosti, ker za svoje delovanje potrebujejo zelo malo prostora. Za njih se večinoma odločajo ljudje, ki se soočajo z prostorsko stisko malih stanovanj, nekateri pa zgolj zato, ker je to moderno. Predvsem v poslovnih prostorih, zlasti pa v različni industriji se za osnovni material vedno bolj uporablja plastika, še vedno pa lahko zasledimo železna vrata, ki so bolj primerna tam kjer je možnost deformacije le teh večja.

Kakšna notranja vrata boste izbrali je stvar okusa, namena in želja, vsekakor pa naj sovpadajo z stilom vašega stanovanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja