Novogradnje – je bolje kupiti ali graditi?

novogradnjaOdkar se je nepremičninski trg pri nas temeljito spremenil, se ljudje pogosto sprašujejo, ali se jim bolj splača graditi, ali kupiti svoj novi dom. So novogradnje v lastni izvedbi še vedno cenejše in bolj ugodne kot nakup stanovanjske hiše, ki je že zgrajena?  Glede na to, da se je cena nepremičnin na kvadratni meter pri nas temeljito znižala, so tudi novogradnje cenejše (za več informacij kliknite na Gradbeno podjetje GP Grad) , saj se marsikateri investitor precej muči s prodajo, res pa je tudi, da je propadlo veliko gradbenih podjetij, ki so imela vrtoglavo visoke cene – in gradbeniki, ki so preživeli, so danes pripravljeni delati po mnogo nižjih cenah kot nekoč, kar pomeni, da je tudi gradnja lastnega doma cenejša kot pred desetimi leti.

A vendarle je treba misliti še na kaj drugega, ne zgolj na ceno – na primer na kakovost gradnje. Če nameravate kupiti hišo, ki je bila zgrajena več let nazaj, je treba najprej vedeti, da ta ni dobro vzdrževana. Poleg tega se je pri gradnji marsikaj spremenilo. Pred leti je bilo povsem dovolj, če je imela hiša na primer okna iz dveh plasti stekla, danes veljajo za standard tri. Če je bila grajena na področju brez javne kanalizacije, je lahko imela greznico – danes se zahteva mala čistilna naprava. To sta le dva primera vseh standardov, ki jih velja preveriti pri nakupu novogradnje, ki že nekaj časa stoji.

Če boste zidali sami, boste gotovo poskrbeli, da bo vaš dom ustrezen današnjemu času, prav tako pa boste tudi uporabili materiale, ki so na voljo danes. In zagotovo boste tako pri materialih kot pri delu hkrati racionalni – dokler se je zdelo, da je denarja povsod dovolj, je bil pri gradnji hiše marsikdo razsipen, danes pa je za novogradnje veliko bolj značilna skromnost. In zagotovo smo se naučili, da se je potrebno z vsakim mojstrom pogajati glede cene, saj je konkurenca na trgu nenazadnje dovolj velika, da imamo izbiro.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja