Olimpijske igre, včasih

Olimpijada ali olimpijske igre so športni dogodek, ki se odvija vsako četrto leto. Prvotno so jih organizirali v antični Grčiji, konec 19. stoletja pa je zamisel oživil francoski baron Pierre de Coubertin.
Igre olimpijade, bolj znane kot poletne olimpijske igre, od leta 1896 dalje, z izjemo obdobja med prvo in drugo svetovno vojno, prirejajo vsaka štiri leta in se povsem razlikujejo od iger na strani http://www.spletne-igre.si/. Posebne igre za zimske športe, zimske olimpijske igre, prirejajo od leta 1924 dalje. Od leta 1994 dalje te igre niso več v istem letu kot poletne olimpijske igre. Tako so od omenjenega leta dalje takšne igre na vsaki dve leti. Torej poletne igre so npr. leta 2012, čez dve leti, torej leta 2014 so bile zimske in čez dve leti, torej leta 2016 bodo zopet v poletni izvedbi.

igreLeta 1913 je Pierre de Coubertin ustvaril olimpijski znak, osnovno moč olimpijskega gibanja, med povezane olimpijske kroge, ki predstavljajo zvezo petih celin in srečanje športnikov celega sveta na olimpijskih igrah. Povezanost pomeni sožitje, medsebojno spoštovanje in prijateljstvo narodov petih celin našega planeta. V času olimpijskih iger naj bi tudi prekinili vojskovanje, torej lahko rečemo tudi, da je to predvsem za preprečevanje vojskovanja po svetu. Včasih je bilo tudi veliko manj tekmovalcev kot jih je dandanes, poleg tega pa so bili športniki tudi veliko bolj pošteni kot so danes. Danes je veliko takšnih športnikov, ki zaradi velikih naporov in velike želje za zlato olimpijsko kolajno, posega po različnih poživilih s katerimi lažje sledijo naporom v športu.