Potovanje z avtodomom

Avtodomi so, zaradi vedno bolj moderne oblike in opreme, vedno bolj priljubljeni za družinska potovanja. Kako tudi ne, saj so zelo priročni, vse kar potrebujemo, je praktično že na montirano v samem avtodomu, od stanišča, kopalnice do kuhinje in postelj. Avtodomi obstajajo v najrazličnejših velikostih, tisti največji pa zahtevajo, da imamo tudi primerno kategorijo vozniškega izpita, bodisi izpit za avtobus ali pa tovornjak. Ker so avtodomi seveda cenovno marsikomu nedostopni, si ga lahko tudi izposodite.

postajalisce-za-avtodomPred potovanjem z avtodomom, je potrebno preveriti, da imate primerno kategorijo vozniškega izpita, in seveda ostale potrebne dokumente, kot je na primer prometna izkaznica. Med vožnjo, morajo vsi potniki sedeti na sedežih in biti privezani z varnostnim pasom. Pred odhodom se je pametno pozanimati kje lahko z avtodomom prenočite, saj to namreč ni dovoljeno kar na vsakem parkirišču. Parkirati je možno na postajališčih za avtodome ali pa v kampih. Postajališče za avtodom, ki mu z drugo besedo pravimo tudi PZA, je urejen prostor, namenjeno zgolj in predvsem zato, da si lahko odpočijete, na poti proti cilju.

V Sloveniji je teh postajališč okoli 24 do leta 2018 pa je predvideno, da jih bo skupaj kar 78. Večina postajališč spada pod dejavnost kampov. Postajališča morajo biti opremljena z vstopno zapornico, s sprejemnim prostorom, imeti mora hišni red in pa urejene in ravne površine za parkiranje avotdomov. Poleg tega mora biti omogočen dostop do električne energije in do tekoče vode. Na postajališču morajo viti tudi smeti za ločevanje odpadkov, prostor za izpust odpadne vode in pa prostor primeren za praznjenje kemičnega stranišča.

Postajališča so namenjena predvsem za postavitev bivalnih vozil in za počitek, vendar točen čas postanka ni omejen, in lahko tam ostanete kolikor časa želite. V Sloveniji je namen postavitve postajališč tudi to, da bi se turisti ustavili in spočili v naši državi ter si jo ogledali, in bi s tem povečali prihodek v turizmu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja