Razlika v svetilnosti različnih avto žarnic

Največkrat nam avto žarnice prenehajo delovati ravno v najbolj neugodnem trenutku. Dejansko velikokrat ne opazimo, da so nehale delovati. Na to nas spomnijo drugi udeleženci v prometu, ali celo policija. Sami ugotovimo, da so prenehale delovati šele ponoči. Glede na vse našteto je dobro, da znate sami oceniti približno življenjsko dobo posamezne luči in kako jo podaljšati. Na življenjsko dobo vpliva veliko različnih dejavnikov. Velikokrat jo skrajšamo sami zaradi malomarnosti.

Določanje dolžine trajanja

Življenjsko dobo avto žarnice je težko vnaprej predvideti. Strokovnjaki jo ocenijo na podlagi voltov, watov, jakosti svetenja in drugih faktorjih. Vse našteto na svoj način vpliva na določanje približnega dobe. Kot enega največjih dejavnikov, ki vplivajo na dolžino trajanja, smatramo tip sistema osvetlitve v avtomobilu. Splošno poznamo tri načine klasificiranja razsvetlitve prevoznega sredstva. Pod prvega uvrščamo sijalke z visoko intenzivnostjo, pod drugega LED diode, pot tretjega in najbolj pogostega pa halogenske žarnice.

Visoko intenzivne luči

Sijalke z visoko intenzivnostjo ali HID avto luči vsebujejo plin. Njihova predvidena življenjska doba je 2000 delovnih ur. Sijalke uporabljajo sistem za izravnavo električnega izhoda iz osnovnega električnega sistema vašega vozila. To pomeni, da elektrika poskoči med dvema točkama in sproži plin med njima. Pri tem se uporablja plin Xenon, ki ustvari svetlobo čim prižgemo luči. Drugi plini, kot je argon, potrebujejo nekaj minut za produciranje svetlobe.

LED sijalke in halogenke

LED sijalke so trenutno manj uporabljene v avtomobilski industriji. Navkljub dolgi življenjski dobi, proizvajalci izjemno malo investirajo v implementacijo v praksi. Občasno jih nekatera podjetja uporabljajo za smernike, zavorne in pozicijske luči. Predvideno življenjsko dobo je težko določiti, saj ni bilo še dovolj raziskav na tem področju. Pričakovati pa je, da delujejo podobno, kot LED žarnice v stanovanju. To pomeni, da imajo dolgo življenjsko dobo in visoko stopnjo svetilnosti. Najbolj splošno priljubljene so še vedno halogenske luči, ki so sicer cenovno ugodnejše, vendar nimajo tako čiste in intenzivne svetilnosti, kot LED avto žarnice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja