Sintalovi interventi ves čas na preži

V prvem polletju leta 2011 je bilo pod Alpami obravnavanih manj kaznivih dejanj kot v istem obdobju lani, vendar jih je bil od teh tudi manjši delež preiskan. Bistveno pa se je denimo zvišalo število vlomov – za več kot šest odstotkov. Strokovnjaki poudarjajo pomen preventivnih ukrepov proti kaznivim dejanjem. Mednje spada tudi učinkovita intervencija, ki lahko kaznivo dejanje omili ali ga celo prepreči.

Četrt milijona klicev na 113

Policija je v tem času sprejela 259.289 klicev na telefonsko številko 113. Od tega je bilo kar 95.303 interventnih dogodkov, ki so zahtevali prihod policistov na kraj dogodka. V tej številki so zajeti tudi urgentni klici zaradi vlomov. Več kot polovico vseh interventnih dogodkov so obravnavali na območju policijskih uprav Ljubljana in Maribor. Prestolnična policijska uprava je tako poslala policijske patrulje na 35.167 krajev urgentnih dogodkov.

Sintalovi interventi prijeli 17 vlomilcev

Od družb za zasebno varovanje v Sloveniji največ intervencij izvede Sintal. Operaterji Sintalovega varnostno-nadzornega centra v Ljubljani so v letošnjem prvem polletju sprejeli 205 tisoč sproženih alarmov. Od teh je bilo približno 36 tisoč alarmnih dogodkov, zaradi katerih so na varovani objekt napotili intervente. To so primeri, za katere so operaterji varnostno-nadzornega centra ocenili obstoj vsaj minimalne možnosti, da so prejeti alarmi posledica ropa, vloma, tatvine, požara, izliva vode itd. V tej številki so zajeta samo posredovanja, ki so jih po naročilu varnostno-nadzornega centra izvedli interventi in to zaradi sproženega alarma. Na območju Ljubljane je Sintal torej interveniral približno tolikokrat kot Policija.

Od letošnjega januarja do julija so Sintalovi interventi z ljubljanskega območja ob intervencijah na sprožene alarme odkrili približno 170 kaznivih dejanj in prijeli ter policiji predali 17 vlomilcev. V 580 primerih so vlomilci zaradi njihovega prihoda pustili plen na kraju in ga niso uspeli odnesti s sabo, s čimer je bila škoda bistveno zmanjšana ali nična. Intervencijske skupine Sintala so od časa sprejetega alarmnega signala do prihoda na varovani objekt s sproženim alarmom povprečno potrebovale približno sedem minut.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja