Slovar

Vsak od nas kdaj pri prebiranju strokovnih besedil ali besedil, ki niso neposredno vezena na naše področje zanimanja oziroma poklicnega ukvarjanja, naleti na krajšave, termine, besede, ki mu jih s pomočjo logike in brskanja po spominu ne uspe razvozlati oziroma razbrati pomena. V ta namen obstajajo številni slovarji, skoraj vseh možnih področij.

Nekateri slovarji so že vrsto let »na sceni«, kot je na primer slovensko angleški slovar, slovar slovenskega knjižnega jezika, večjezični slovarji, etimološki slovar idr. Prvi večjezični slovar, ki vključuje slovenski jezik, je nastal v času protestantizma na Slovenskem, to je v 16. stoletju – leta 1592, napisal pa ga je Hieronim Megiser. V tem obdobju so bile natisnjene prve knjige v slovenskem jeziku, med drugim tudi prva slovenska tiskana knjiga Primoža Trubarja – Abecednik leta 1550.

Vsi ti nekoč zgolj knjižni slovarji so skozi zgodovino doživeli mnogo posodobitev, dandanes pa med drugim dobivajo tudi moderno različico t. i. spletnih slovarjev, kar pomeni, da lahko do njih dostopamo prosto preko spleta ali pa preko DVD-jev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja