Sodni prevodi so opravljeni s strani sodnega tolmača

dominatusV laičnem svetu je pri marsikomu zmotno mišljenje, da sodno overjene prevode opravi kateri koli prevajalec in da se ta prevod nato odnese na sodišče in tam overi. Ne, sodni prevodi so opravljeni s strani sodnega tolmača. Prevod sodnega tolmača se od prevoda, ki ga opravi kateri koli drugi prevajalec, razlikuje predvsem v tem, da je prevod s sodno vrvico zvezan skupaj z izvirnim besedilom, da so sodni prevodi opremljeni tudi z izjavo dotičnega tolmača, s katero potrjuje, da je prevod enak izvirnemu besedilu ter da so opremljeni tudi z njegovim podpisom in žigom.

 

Prevod sodnega tolmača je potreben predvsem, ko gre za različne sodne procese, na katerih ima le tak prevod pravo težo in veljavo

Bistvenega pomena, da so sodni prevodi opravljeni s strani sodnega tolmača, je predvsem v tem, da priloži svojo izjavo, da je prevod enak izvirnemu besedilu. Zakaj se to sodnemu tolmaču verjame? Zato, ker je za to, da je postal uradni prevajalec za potrebe tovrstnih prevodov moral opraviti izpit in biti imenovan za sodnega tolmača s strani Ministrstva za pravosodje, s čimer je tudi kazensko odgovoren za pravilnost opravljenega prevoda. Sodni prevodi se sicer poleg prevajanja dokumentov potrebnih v različnih sodnih procesih potrebujejo tudi za prevajanje dokumentov za urejanje državljanstva, potrdila o nekaznovanosti, potrdila o samskem stanu, za prevajanje rojstnih in poročnih listov, spričeval, diplom, patentiranje različnih izumov in novitet. Sodni prevodi so pogosto potrebni tudi za prevajanje najrazličnejših dokumentov v povezavi s podjetjem, notarskih zapisov, letnih finančnih poročil, registracije podjetja, poslovnih pogodb, za prevode najrazličnejših pravnih dokumentov, policijskih zapisnikov ter drugih različnih potrdil in pooblastil. V kolikor pa sami niste prepričani ali so sodni prevodi tisto kar potrebujete ali pa bi bil dovolj navaden prevod, je najbolje, da vprašate tisto osebo ali institucijo kamor morate dokumente oddati, saj so sodni prevodi približno še enkrat dražji od navadnih, pa da ne plačujete nekaj, česar ne potrebujete.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja