Sončne elektrarne

Prednost sončnih elektrarn je v tem, da lahko z njimi pokrijemo neprofitne dele strehe in jih koristimo za pridobivanje električne energije. To je na primer ena izmed možnosti, lahko pa sončne elektrarne zgradimo kot samostojne konstrukcije.

Njihov princip delovanja je tak, da se na solarnem panelu električna svetloba v obliki fotonov pretvori v gibanje elektronov v atomih, kar predstavlja električni tok. Ti paneli proizvajajo enosmerno električno napetost standardiziranega ranga. Ta enosmerna napetost se s pomočjo razsmernikov pretvori nazaj v izmenično napetost, ki se potem distribuira nazaj v omrežje.

Sončne elektrarne so priporočljive v krajih z velikim odstotkom sončnih dni v letu, saj zaradi tega posledično dobimo več električne energije. Primerne so tudi za višje nadmorske višine, saj imajo solarni paneli na večjih višinah večji izkoristek zaradi manjše plasti ozračja.

Ena izmed dobrih lastnosti, ki jo imajo sončne elektrarne, pa je tudi ta, da ne predstavljajo nobenega posebnega vzdrževanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja