Varnostna razdalja je tudi zelo dobro razložena na internetu

avto-magazinVarnostna razdalja je tako pomembno cestno prometno pravilo, da jo mnogi razlagajo tudi po internetu. Na enega od boljših načinov je na spletni strani www.avto-magazin.si varnostna razdalja razložena zelo podrobno. Na tej spletni strani je novinar David Stropnik slovenske voznike primerjal z voznikom ameriške dirkaške serije Nascar, kjer vozniki vozijo en za drugim na oddaljenosti zgolj par centimetrov, kar je žal zelo pogost pojav tudi na slovenskih cestah. S tem povezana pa je še ena podobnost s tekmovanjem Nascar, in sicer, da je tako v seriji Nascar kot tudi na slovenskih cestah veliko prometnih nesreč, ker varnostna razdalja ni upoštevana.

 

Je pa na spletni strani www.avto-magazin.si varnostna razdalja zelo dobro opisana, tako da lahko vsakdo razume, kako voziti na primerni oddaljenosti do vozila pred njim

Nekateri avtomobili, kot govori tudi omenjeni članek, že imajo naprave, ki same zaznavajo, če vozimo preblizu za vozilom pred nami, kar nekateri neuki vozniki smatrajo kot napako svojega avta in odidejo k mehaniku, češ, da zavorni sistem v njihovem vozilu ne deluje brezhibno oz. da zavira kar sam od sebe. So pa to novejši avtomobili z moderno tehniko, ki vozniku pomagajo preprečevati prometne nesreče. Namreč, zgolj majhna nepozornost voznika in že se lahko zgodi, da se reakcijski čas, da bi voznik sploh stopil na stopalko zavore, lahko konkretno podaljša.

Primerna varnostna razdalja naj bi bila toliko, kot naše vozilo prevozi v 2 sekundah. Torej, hitreje kot vozimo daljša mora biti naša varnostna razdalja do vozila, ki vozi pred nami. Kako izmeriti dve sekundi naše vožnje, se sprašujete? Izberete si nepremikajoči se objekt ob cesti in ko ste vzporedno z njim začnete šteti enaindvajset, dvaindvajset, obvezno pa morate ti dve številki izgovoriti v celoti, z vsemi črkami in pravilno slovensko, ne pa v katerem koli od slovenskih narečij ali slengov, pri katerem bi se morda izpuščale črke.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja