Vloge preprog v stanovanjih

Na voljo je veliko preprog, zato ne glede na okus ki ga imamo lahko izbiramo med pestro ponudbo. Torej preprog v hišah ali stanovanjih nimajo več le naše babice in dedki. Sedaj so postale estetski del naših bivalnih prostorov. Kot rečeno so bile včasih prisotne v stanovanjih babic, mladi pa so se oziroma se jih otepajo. Uporabljene so bile kot ozadje, zaradi katerega je pohištvo prišlo bolj do izraza. Z novimi všečnimi vzorci in različnimi barvami pa so v nekaterih prostorih sedaj celo ključen element.

Dandanes imajo torej preproge dekorativno vlogo. Včasih pa so igrale predvsem vlogo izolatorja, tako toplotnega, kot tudi zvočnega. Sedaj toplotni ni več tako pomemben, saj imamo po hišah vgrajeno talno ogrevanje. Dajejo pa prav tako občutek topline, domačnosti in  polnosti prostora.

Uporabnost preprog v prostorih

Preproge so priročne za uporabo skoraj v vsakem prostoru. V kuhinji pred pultom, v živahnejših barvah in po možnosti plastične, ker jih je najlažje očistiti. Preproga sigurno vsi pogrešamo v kopalnici, kjer so tla najverjetneje najhladnejša. Zaradi mokrote, ki je prisotna v tem prostoru so najboljše vodo obojne ali hitro sušeče preproge.

Najmanj pogrešljiva je sigurno v spalnici, kjer imamo navadno položen parket ali laminat, ki ni tako hladen, a vseeno imamo lahko kakšnega pred posteljo, da zjutraj ko se zbudimo stopimo na mehko in topla tla. Najbolj potrebna, je v sobi manjših otrok, saj le ti veliko sedijo na tleh ker se igrajo in če so hladna tla, se lahko zbolijo. Seveda pa se moramo zavedati, da se v preprogi zadržuje veliko umazanije in prahu, ki pride iz celotnega stanovanja. Torej jo moramo redno čistiti in vzdrževati, da ne bi imeli težav z dihali ali alergijami.

Več o pestri ponudbi preprog na http://artidea.si/.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja