Za pohištvo masiven les ali lesene plošče?

V osnovi se ločita masiven les in lesene plošče. Današnja lesna industrija in proizvodnja imitacij poskuša posnemati masiven les, ampak razlika med njima je v resnici zelo bistvena. Masiven les je les polnega profila, ki ga oblikujejo in obdelujejo iz vseh strani in predstavlja tudi cenovno manj dostopno možnost. Lesene plošče so lesena masa, katero so proizvajalci spremenili, zlepili, prešali ali kako drugače prilagodili uporabi. Pohištvena industrija v današnjem času v večini uporablja lesene plošče, izdelki iz masivnega lesa predstavljajo le nizek delež trga.

Ampak še vedno je najbolj cenjen masiven les, ki pa si ga z rastjo proizvodnih in transportnih stroškov danes marsikdo zelo težko privošči. Masiven les je iz vrst iglavcev ali listavcev. Drevesne vrste so si med seboj zelo različne, zato morajo biti izdelovalci pohištva posebej pozorni pri tem, kateri masivni les bodo izbrali za specifično uporabo.

Les ima posebne lastnosti, ki so zelo drugačne od umetnih materialov. Za les lahko rečemo, da ima svojo anatomsko zgradbo. Je porozen, saj je sestavljen iz mnogoterih drobcenih cevk, zato ima tudi smer, v kateri je močan in v kateri šibak ob delovanju sile. Les ima tudi velik odstotek vlage. Ob razvlažitvi ali sušenju začne delovati zato spreminja svojo obliko. Za preprečitev delovanja, zvijanja ali pokanja lesa, se les obdeluje na različne načine. S sodobnimi tehnikami lahko proizvajalci močno izboljšajo njegovo trdnost oziroma strokovno rečeno gre za njegovo nosilnost.

Lesne plošče so ravni in ploski polizdelki iz lesa. Za njihovo sestavo so uporabili številne manjše kose masivnega lesa, ki so sedaj med seboj povezani v plošče. Za izdelavo lesenih plošč se uporablja les slabše kakovosti. Tako se njihova cena bistveno zniža, zelo pa se izboljšajo tudi nekatere lastnosti. V lesni industriji ločijo: slojnat les, vezane plošče, vlaknene plošče (iz lesenih vlaken), iverne plošče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja