Žarometi, označevanje in osvetljevanje vozila

Žarometi osvetljujejo in označujejo vozilo, ko je udeleženo v prometu. Osvetljevanje in označevanje vozila žarometi večinoma opravljajo v času, ko je vozilo v gibanju. V nekaterih primerih, pa je njihov namen označevanje parkiranega vozila. Žarometi oz. avtomobilske luči opravljajo torej funkcijo označevanja tudi v času, ko vozilo ni v gibanju. Sodobna vozila danes doživljajo velike spremembe na področju osvetljevanja in označevanja. Spremembe gredo v smeri uporabe novih, sodobnejših tehnik zagotavljanja svetlobe. Poleg tega se spreminjajo tudi načini osvetljevanja in označevanja.

V preteklosti je bilo dovolj, da je vozilo svetilo v eni smeri, ter zagotavljalo možnost prilagajanja svetlobnega snopa glede na situacijo v prometu. Danes se osvetljevanje izvaja na razne načine. Tako imamo načine osvetljevanja, ki so sposobni zaznavati nasproti vozeča vozila oziroma druge udeležence v prometu. Temu primerno prilagodijo snop svetlobe. Obstaja več načinov prilagajanja svetlobe glede na udeležence v prometu. Napredek je doživelo osvetljevanje in označevanje vozila z zagotavljanjem širšega kota osvetljevanja. Na ta način je mogoče osvetliti dele vozne površine, ki pri starejših izvedbah niso bile osvetljeni. Poleg tega obstajajo še številne druge novosti, ki osvetljevanje in označevanja premikajo v sodobne čase.

V prihodnosti gre pričakovati še več napredka. Gre za vedno prisotni napredek, ki se je dogajal od prvih vozil do danes. Luči kot jih poznamo danes namreč niso bile prisotne vedno in od samega začetka. V začetku so bile luči na vozilih razmeram prikladno posnetki naprav za osvetljevanje in označevanje drugih prevoznih sredstev v tistem času. Osvetljevanje kot ga poznamo danes je sledilo z nekaj leti zamika. Postopoma so postali načini osvetljevanja in označevanja vedno bolj napredni, hkrati pa tudi vedno bolj standardizirani. Standardizacija je veljala za določena območja, proizvajalci pa so se jim morali prilagajati. Vozilo namenjeno enemu trgu ni bilo primerno za vožnjo na drugem trgu. Ker preprosto povedano, žarometi niso svetili standardom drugega trga primerno.

Žarometi današnjih dni so neprimerno boljši, kot so bili njihovi predhodniki v preteklosti.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja