Razlika med dopolnilnim in dodatnim zavarovanjem

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je zavarovanje, ki je namenjeno kritju razlike stroškov finančnih storitev in stroškov, ki jih krije obvezno zavarovanje. Ker obvezno zavarovanje ne krije celotnih stroškov storitev dopolnilno skrbi za to razliko. Dodatno zavarovanje pa je, kljub temu, da ga ogromno ljudi zamenjuje z dopolnilnim zavarovanjem, tisto, ki nam v določenih primerih za katere smo zavarovani dodeli odškodnino in to tudi pokriva.

Medtem, ko vsebino dopolnilnega zavarovanja določa zakon ZZVZZ je vsebina dodatnih zavarovanj odvisna od ponudbe zavarovalnice, ki to vrsto dodatnega zavarovanja ponuja. Dopolnilno zavarovanje si prav tako, kot dodatno plačujemo sami, medtem ko za plačevanje obveznega zavarovanja skrbi delodajalec.E zavarovanja - Logo

Če imamo urejeno tako obvezno, kot tudi dopolnilno zavarovanje to pomeni, da smo oproščeni plačil za zdravstvene storitve. Če pa tega nimamo in imamo urejeno samo obvezno zavarovanje pa smo dolžni sami kriti razliko med ceno zdravstvene storitve in ceno, ki jo krije obvezno zavarovanje. Med storitve, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti spadajo tudi nenujni prevozi z reševalnim avtomobilom, zdravila na recept, očala,…

Glede na opis lahko opazimo, da je dopolnilno zavarovanje skoraj nujno oz. obvezno pa temu ni tako z dodatnim zavarovanjem. Med ogromno ponudbo dodatnih zavarovanj so najbolj pogosta pokojninska, življenjska in nezgodna zavarovanja. Ta zavarovanja v večini primerov določajo neko premijo oz. nek znesek, katerega dobimo ob nezgodi, po končani delovni dobi ali pa v primeru življenjskega zavarovanja ta znesek po naši smrti prejmejo naši naslednjiki.

Glede na tabelo nezgodnega zavarovanja ene od slovenskih zavarovalnic se glede na ceno mesečne premije močno zvišajo premije za določene nezgode. V prvem primeru je cena mesečne premije 4,47€ v drugem pa 14,34€. Razlika je v tem, da imamo v drugem primeru v ceni tudi enkratno nadomestilo za bolnišnično zdravljenje, ki znaša 250€ in pa nadomestilo ob zlomu kosti, ki znaša 3.000€. Razlika je tudi v izplačilu ob 100% invalidnosti, ki v 1. Primeru znaša 10.000€ v drugem pa 60.000€. Odškodnina v primeru smrti ali pa trajne invalidnosti pa se razlikuje za 25.000€, kar pomeni, da je v prvem primeru odškodnina 5.000€ v drugem pa 30.000€. Razlikuje pa se tudi dnevno nadomestilo zaradi nezgode in sicer v prvem primeru 2€/dan v drugem pa 5€/dan.

To je bila primerjava višine premije. Za primerjavo pogojev nezgodnih zavarovanj pa je najbolje, da si najdemo neodvisnega zavarovalniškega agenta, kateri nam kar se da najbolje svetuje o tem, kje in kako naj se zavarujemo. Če si izberemo pravega agenta, ki nam zna dobro svetovati se v večini primerov ljudje nato odločijo, da jim potem ta isti agent ureja še avtomobilsko zavarovanje, zavarovanje nepremičnin, zavarovanje hišnih ljubljenčkov in vsa zavarovanja, ki jih pač želimo imeti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja