Kdo je sodni tolmač?

Sodni tolmač je prevajalec, ki ga pooblasti ministrstvo za pravosodje, opravlja pa tolmačenje oziroma prevajanje govorjene besede ali listin pri sodnih obravnavah in ostalih sodnih postopkih. Sodni tolmač ima poseben status, med drugim je edini, ki ima licenco za overitev sodnih dokumentov, listin.

Sodni prevod, ki ga prevede sodni tolmač z licenco podeljeno od ministrstva, mora vsebovati podpis tolmača in pečat oziroma žig in je s tem veljaven kot uradni dokument. Dokument kot tak je oblikovan v skladu s standardi za sodne prevode. Če potrebujete sodnega tolmača kliknite tukaj.

Skratka, sodni tolmač je človek, ki je pooblaščen za overitev kakršnih koli dokumentov in listin, ki jih potrebujemo v pravnem prometu, in ima poleg sodnih cenilcev in sodnih izvedencev poseben status. Kot prevajalec je sodni tolmač človek, od katerega se zahteva visoka raven strokovnega znanja za jezik, za katerega je pooblaščen.

Delo sodnega tolmača obsega tolmačenje na obravnavah na sodišču, pri postopkih pred uradnimi organi ipd. ter prevajanje vseh vrst strokovnih besedil, ki morajo biti overjena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja