Med borilne veščine za stare in mlade spada tudi judo

Za najširši krog ljudi so borilne veščine tiste, ki ne potrebujejo pretirane telesne moči in ki niso osnovane tako, da je osnovna zamisel tekmovalnost, temveč, da je osnovna zamisel te borilne veščine izpopolnitev človeškega telesa in duha. Torej, tiste borilne veščine, ki človeka izpopolnijo predvsem iz psihičnega vidika, če pa sam želi, pa se skozi to borilno veščino lahko izpopolni tudi fizično. Med takšne borilne veščine spada tudi judo, ki je veščina namenjena tako za najmlajše kot tudi najstarejše. Torej, ni problem, da to borilno veščino začnete vaditi kadarkoli in to zato, ker je bistvo le – te izkoriščati moč nasprotnika in ne uporabljati svojo.

 

Judo je osnova za mnoge druge borilne veščine

Mnoge borilne veščine svoje osnove vlečejo prav iz tehnik juda, in sicer predvsem je tu mišljen mentalni trening, saj ta borilna veščina izpopolnjuje človekovo podobo v celoti. Ta veščina uči, da za premagovanje nasprotnika ne uporabljaš svojih mišic, temveč svoje možgane, in sicer tako, da spremljaš gibanje nasprotnika in ga v pravem trenutku premagaš predvsem s pomočjo njegove moči in to tako, da uporabiš met, vzvod ali davljenje. Karkoli od tega pa uporabiš tako, da izkoristiš nasprotnikov napačen korak ali potezo ter ga na podlagi tega obvladaš.

Za dobro izvedbo te borilne veščine pa je potrebna hitrost ukrepanja oz. drugače povedano, zelo pomembni so refleksi. V tekmovalnih pogledih pa je bistvo te borilne veščine, da znaš izkoristiti načelo »akcija – reakcija«, pa naj si bodi, da akcijo začneš sam ali pa nasprotnik. V kolikor jo začenjaš sam, moraš izkoristiti pravi trenutek, ko iz akcije preideš v reakcijo. Pomeni, da v kolikor je nasprotnik prebral tvojo namero in se ti uprl, moraš v pravem momentu to prepoznati, se obrniti v drugo smer in njegov upor izkoristi v svojo korist oz. izvesti reakcijo na svojo prvotno akcijo. V kolikor pa z akcijo začenja nasprotnik, moraš pa to zopet ugotoviti v pravem momentu in njegovo akcijo s svojo reakcijo izkoristiti sebi v prid.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja