Vitamini v nosečnosti

V nosečnosti so vitamini bistvenega pomena in se potrebe po njih močno povečajo. Vitamini pa so za razvoj ploda celo veliko bolj pomembni kot sama energija. To pomeni, da ni dovolj, da nosečnica uživa le kvalitetne hranilne snovi, ki se nahajajo v hrani ampak mora velikokrat tudi poseči po prehranskih dodatkih, katere priporoči ginekolog. Kvalitetne prehranske dodatke in vitamine pa lahko dobite tudi v spletni trgovini podjetja Pas, katera je tudi dobro založena z vso potrebno športno prehrano.Sci - MX

Vitamini so pri nosečnicah zadoščeni, če se bodoče mamice ne izpostavljajo direktni sončni svetlobi ter uživajo pestro pripravljena živila kot so: mleko in mlečni izdelki, žita in obogatene žitarice, zelenjava, sveže in suho sadje, olje, kvas, stročnice, citrusi, dinje, pšenični kalčki, obogateno sojino mleko in jogurt, oreščki in semena. Seveda pa je pri nosečnicah včasih nadzor vnosa hranilnih snovi, kakršni so raznovrstni vitamini, nekoliko bolj zahteven, saj noseče ženske velikokrat hrepenijo tudi po nezdravi hrani, pretirano hrepenenje pa je tudi ni zdravo zatirati. Zato so dodatni vitamini izjemno pomembni za dober razvoj otroka. Najpomembnejši vitamini katere mora ženska v nosečnosti uživati v večjih količinah so:

Vitamin A: Izjemno pomemben v začetni fazah nosečnosti, ko se plod šele formira. Ta vitamin pozitivno vpliva na pravilen razvoj srca, oči, udov ter ušes.

B kompleks: Pri načrtovani nosečnosti je izjemno priporočljivo, da ženska uživa zadostne količine vitaminov skupine B. V primeru primanjkovanja teh vitaminov se lahko v prvem tromesečju pojavijo razvojne nepravilnosti.

Za zdrav razvoj otroka so pomembni tudi nekateri minerali kot so železo, magnezij in kalcij.